Savolinna en Kotka - Reisverslag uit Kotka, Finland van Geert en Leny Tent - WaarBenJij.nu Savolinna en Kotka - Reisverslag uit Kotka, Finland van Geert en Leny Tent - WaarBenJij.nu

Savolinna en Kotka

Door: Geert en Leny

Blijf op de hoogte en volg Geert en Leny

19 Juni 2025 | Finland, Kotka

Zondag 15 juni t/m 19 juni

Zondag

De volgende camping ligt bij Savonlinna en heet Vuohimäki. Probeer dat maar eens goed uit te spreken. We moesten 256 km rijden. We hebben onderweg een bezoek gebracht aan een tentoonstelling van houtsculpturen van de kunstenares Eva Ryynäsen. Toen we aankwamen werd ons gezegd dat we konden aansluiten bij een groep die een rondleiding kreeg met een Engels sprekende gids. We begonnen in het gebouw waar zij en haar man hadden gewoond.Het was geweldig. We kregen veel informatie van de gids. Daarna liepen we naar haar atelier. Ook daar stonden veel van haar kunstwerken. Tot slot gingen we naar een kerk die op verzoek van verschillende kerkgemeenschappen was gebouwd. Zij heeft daar de deuren, de banken, de preekstoel en het altaar ontworpen en gemaakt. De hele achterkant van de kerk was van glas en je keek zo het bos in. Hierdoor was er een prachtige lichtinval. Heel bijzonder. Tot slot hebben we koffie gedronken en in die ruimte waren tafels ontworpen door haar. Ik was blij dat we de moeite hebben genomen om daar naar toe te gaan. Het was echt heel afgelegen. De rest van de tocht verliep goed en we waren rond 16.00 uur op de camping waar het 25 graden was. Deze temperatuur hebben we nog niet eerder gehad op deze reis.

Maandag

Een vrije dag. Het is heerlijk weer en we genieten van een dag waarop we niets hoeven. We hebben gewandeld langs het meer, ’s middags werd er jeu de boules gespeeld en ’s avonds hebben we met nog 2 andere stellen bij elkaar gezeten om een couplet in elkaar te draaien voor het afscheidslied. Er moeten 7 coupletten komen en een refrein. Ons couplet moet gaan over het einde van de reis.

Dinsdag

Vandaag bezoeken we eerst de grootste houten kerk van de wereld in Keremaki. Toen we aankwamen was de kerk nog gesloten en hebben we eerst koffie gedronken. Het is een eenvoudige kerk, er zijn 3000 zitplaatsen en er kunnen ongeveer 5000 mensen in. We konden op eigen gelegenheid de kerk bekijken en de bijbehorende toren op de foto zetten. Daarna vertrokken we naar het nationale bosmuseum, midden in een landschap van bergruggen en meren in Oost Finland. Het is een prachtig gebouw en in het museum krijgen we uitleg over verschillende tentoonstellingen. Ze bieden inzicht in de boscultuur en de verbinding van de mensen met het bos. Het was heel interessant, we hadden echter te weinig tijd om alles rustig te bekijken. We gingen met de bus naar Olavinlinna. Daar hadden we 45 minuten tijd om te lunchen. Daarna gingen we met de bus naar Olavinlinna Castle. Het is een heel groot kasteel, ongeveer 500 jaar oud, het kasteel was eerst in handen was van Zweden, daarna van Rusland. Later van Finland. Geert en ik besloten om niet mee te gaan met de rondleiding omdat je heel veel trappen op moest en we die dag al veel informatie hadden gekregen. We waren niet de enigen die besloten om niet mee te gaan. We zijn toen naar de haven gewandeld. Daarna hadden we nog een boottocht van 1 ½ uur over de meren. We vonden het wel een erg vol programma voor 1 dag. Toen we terugkwamen op de camping begon het te regenen. We hadden geen zin om te koken en besloten in het restaurant van de camping wat te gaan eten. Toen het even minder hard regende zijn we daar naar toe gegaan. We troffen nog 4 mensen van onze groep aan en het werd heel gezellig. Om 8 uur ’s avonds gaf Benno uitleg over de komende dagen.

Woensdag

We vertrokken voor een rit van Savonlinna naar Kotka, 276 km. Het was een mooie rit en we kwamen onderweg langs de grens met Rusland. We zijn gestopt om inkopen te doen en wat te eten. Om een uur of 3 kwamen we aan en we staan weer op een mooie bosrijke camping aan de Finse Golf. Het was droog toen we aankwamen en af en toe scheen even de zon. We zijn nog langs het strand gelopen. Vanavond gaan we met een groep eten bij het restaurant. Geert hoeft dus niet zo vaak te koken.

Donderdag

Afgelopen nacht regende het, toen we opstonden regende het en nu ik dit verslag afmaak regent het nog. Daarom zijn we met de auto naar het Maretarium in Kotka geweest, een aquarium met vissen uit de Finse wateren. Vanavond om 7 uur zou de finale gespeeld worden van de jeu de boules, maar dat is niet mogelijk met al die regen. Wel hebben we om 19.30 uur een borrel in de ruimte waar een kampvuur gemaakt kan worden. Iedereen neemt restjes drinken of hapjes mee. Je moet er wat van maken. Morgen vertrekken we naar Helsinki, de laatste camping op Finse bodem.

• 19 Juni 2025 - 16:32

Mark:

Goedemiddag Vanmorgen na een laat ontbijt kwam Gabriel en Jemima ons om 10u ophalen.We reden samen naar de school van Mariella,Peter en Anna.Daar aangekomen werden we door 2 juffrouws verwelkomd .We hadden 50 knuffels bij ons omdat Gabriel ons vertelde dat er 44 kinderen zouden zijn.Achteraf bleken er het meer dan 80 te zijn.Volgende week gaan we terug voor de resterende knuffels.We deelden wat potloden uit.De juffouwen kregen rekendomino en slijpertjes.

nieuwe commercieel directeur KSE Process Technology Bladel: Bas Versluis.

De kinderen zongen voor ons.We maakten er foto's en filmpjes.De juffrouw liet Peter de bouw van nieuwe klassen in aanbouw zien.Natuurlijk vroeg ze voor een donatie.Klas 3 zat in een apart gebouw.Daarna hebben we met de directrice nog gesproken over Mariella,Peter en Anna.Tegen 12 uur namen we afscheid.We reden terug naar het hotel.We gingen lunchen.We zijn nu het verslag aan het schrijven.Het is ongelooflijk hoeveel kinderen je nog onderweg tegenkomt die niet naar school gaan.Groetjes Peter en Annemie.Morgen vrije dag.