Tampere en Kuopio
Door: Geert en Leny
Blijf op de hoogte en volg Geert en Leny
05 Juni 2025 | Finland, Kuopio
Maandag 2 juni t/m woensdag 4 juni
Onze vrije dag begon met bewolking en later hadden we regen. Dat viel een beetje tegen, maar ik had met 6 anderen afgesproken om naar de sauna te gaan. Iedere camping hier heeft wel een sauna en deze ligt meestal mooi aan een meer met een terras boven het water. Je kunt dan afkoelen in het meer. ’s Middags werd het weer droog en dat was een geluk voor de mensen die jeu de boules speelden. Het werd nog een drukke dag. Om 4 uur jeu de boules, om 5 uur verzamelen omdat er weer gezongen kon worden, dit was binnen, daarna wilde Benno nog wat uitleggen over de komende dagen en was er een hapje en een drankje. Op de camping was een pizzeria en er was rondgevraagd wie mee wilde om daar een pizza te eten. De hele groep wilde mee. Dat werd een dolle avond. Wij zijn met 32 mensen en er stonden in het restaurant 3 jonge meisjes als bediening. Twee mensen van onze groep gingen dus per tafel opnemen welke pizza iedereen wilde hebben, er was ook maar één menukaart die we konden fotograferen en dan doorgeven aan de volgende tafel. Toen dat klaar was gingen anderen van de groep ons voorzien van vorken, messen en servetten. Toen moesten er drankjes worden besteld, ook dit werd door onze groep zelf gedaan. Eén meisje rolde het deeg voor de pizza, een ander meisje belegde de pizza en een derde beheerde de oven waar 6 pizza’s tegelijk afgebakken konden worden. Wij waren er om 7 uur ’s avonds en om 9 uur ging het restaurant dicht. Wij troffen het en kregen als eerste tafel onze pizza’s. De laatste tafel zat om 9 uur nog te eten. Er werden over en weer veel grapjes gemaakt en de stemming zat er goed in. Toen moest er betaald worden. Er werd besloten om het totale bedrag door 32 te delen en iedereen moest toen apart afrekenen bij de kassa. Ook dat duurde wel even. Maar met een groep heb je dan toch plezier.
Dinsdag een reisdag naar Kuopio. Ongeveer 300 km. Je kon onderweg op verschillende plaatsen stoppen om iets te gaan bekijken. Wij besloten te stoppen bij een viltfabriek. Toen we daar kwamen bleek dat we alleen de shop konden bezoeken, niet de fabriek. Dat was jammer. Ik heb een paar vilten sloffen gekocht. Onderweg stop je toch regelmatig om te tanken, koffie te drinken en te eten. Om 15.30 uur kwamen we aan op de camping, weer een mooie plek tussen de bomen en bij een meer. Het was die dag prachtig weer, onder het rijden zagen we de thermometer zelfs 20 graden aangeven. Wij hoefden weer niet te koken want ’s avonds hadden we een Fins buffet in een restaurant op loopafstand van de camping, ook was er een show van een man die als beroep had gehad om het vervoer van boomstammen over het water te begeleiden. Zij liepen dan over de boomstammen om alles in goede banen te leiden. De show was buiten aan het meer en het was hilarisch want niet alles lukte en dan viel hij in het water. Binnen was ook life muziek, er speelden een vader (accordeon) en dochter (viool). Toen de dochter hoorde dat wij geen Fins verstonden, legde ze in het Engels uit wat ze gingen zingen en spelen. Ook had iemand haar verteld dat wij een muzikant in onze groep hadden en toen moesten wij ook zingen. Dat werd onder andere “Het kleine café aan de haven” en “Sophietje”. Het werd een gezellige boel. Ook het eten was heerlijk.
Woensdag een excursie naar Kuopio. Eerst een sightseeing tour met de bus van een uur door Kuopio met een gids. We stopten bij een uitkijktoren waar we boven konden genieten van een schitterend uitzicht en koffie konden drinken. Ook zag je daar een skischans. De omgeving van Kuopio is een wintersportgebied. In februari wordt hier de alternatieve elfstedentocht gehouden. Daarna werden we afgezet bij een museum van de Orthodoxe kerk. Binnen waren prachtige mantels, schilderijen, iconen etc. In de Russische tijd werd het Orthodoxe geloof door monniken vanuit Rusland naar Finland gebracht. Later werden we in het centrum afgezet en konden we tot 15.00 uur zelf rondkijken. De nationale parade van de Finse strijdkrachten, werd die dag, op 4 juni, in Kuopio gehouden. Er was een heel programma, maar wij hebben alleen de straaljagers in de lucht gezien. Daarna terug naar de camping waar we nog konden genieten van het mooie weer.
05 Juni 2025 - 14:58
Heine:
Veel eten en drinken (gewigtig)e reis
07 Juni 2025 - 12:00
Liliane:
Jullie hebben zo te leuzen reuze gezellig