Äland
Door: Leny
Blijf op de hoogte en volg Geert en Leny
29 Mei 2025 | Åland, Mariehamn
Zondag 25 mei t/m donderdag 29 mei
We zijn op Åland. Officieel hoort dit bij Finland. We moesten de tijd een uur vooruit zetten. Åland bestaat uit ruim 6000 eilandjes. Wij staan op de grootste eilandengroep, met als hoofdstad Mariehamn. Een ingewikkeld verhaal, maar Åland heeft voor 80 % zelfbestuur. De voertaal is Zweeds, ook op de scholen. Onze camping ligt pal aan zee, op het zuidelijkste puntje van Eckerö, een eilandje dat met een brug is verbonden met de rest van de eilandengroep. We hadden zondag een vrije dag en zijn later op de dag naar Mariehamn gereden. Het was zonnig en we hebben daar rondgekeken, koffie gedronken in een cafétje. We werden daar aangesproken door een mevrouw die vroeg welke taal wij spraken. Toen we zeiden dat we Nederlands spraken begon ze te stralen en vertelde dat haar schoonzoon uit Wassenaar kwam en zij was daar verschillende keren geweest. Terug op de camping ben ik met nog 3 vrouwen naar de sauna gegaan op de camping. De sauna was heerlijk, we hadden een prachtig uitzicht. Geert heeft jeu de boules gespeeld en gewonnen.
Maandag hadden we een excursie, de bus stond om 9.15 uur klaar, we reden eerst naar Marienhamn waar onze gids Beatrice op ons wachtte. We bezochten een cultuur historisch museum, zij vertelde ons over de periode vanaf de Vikingen tot nu. Heel interessant. Daarna gingen we naar het Maritiem museum, een heel mooi museum over de scheepvaart met windjammers, die voeren vroeger in het voorjaar naar Australië, daar laadden ze handelswaar in en via Engeland voeren ze weer terug naar Äland. Vlakbij dit museum lag de indrukwekkende stalen windjammer Pommern. Ook dit schip konden we bezoeken. Daarna hadden we een gezamenlijke lunch, na de lunch gingen we met de bus op weg naar Kastelholm. Een heel oud kasteel, onderweg vertelde de gids van alles en ook in het kasteel kregen we het verhaal te horen over de kasteeleigenaren. Veel informatie dus op 1 dag. Tot slot weer terug naar Marienhamn waar we een uur de tijd kregen om zelf rond te kijken. Het was inmiddels wel droog geworden, maar we waren blij dat de bus ons na een uurtje terug bracht naar de camping waar we om 18.15 uur aankwamen. Nu schijnt de zon.
Dinsdag hadden we vrij en de zon scheen. We hebben eerst de caravan een beetje schoongemaakt en de was gedaan. De wasmachine kon je gratis gebruiken. De voorzieningen op de campings die we tot nu toe in de noordelijke landen tegenkomen zijn erg goed. Je kunt er koken, bakken, soms staat er zelfs een afwasmachine. ’s Middags hebben we een rondje gewandeld in het bos en langs het strand. We staan in een prachtige omgeving, maar in de middag nam de wind weer toe tot stormachtig. We hadden om 16.30 uur een muziekuurtje. Coen, één van onze medereizigers heeft een gitaar bij zich en riep iedereen op om mee te zingen met liedjes uit de jaren 60 en 70. Veel mensen zongen mee en anderen luisterden. Om 18.00 uur hadden we een diner in het restaurant van de camping. Het zag er allemaal heel feestelijk uit en smaakte uitstekend.
Woensdag vertrokken weer. Om 13.30 uur moesten we bij de incheckbalie van de boot naar Finland zijn. We hadden geen haast en zijn eerst nog naar een groot winkelcentrum gereden om wat inkopen te doen. Daar zou de komende dagen geen gelegenheid voor zijn. Morgen is het nl. Hemelvaartsdag en zijn de winkels dicht en vrijdag hebben we een excursie. Op de boot hadden we weer een buffet en we kwamen pas na 20.00 uur aan. Daarna was het een korte rit naar de camping. Het is een terrassencamping, steile weggetjes om bij de plek te komen waar we mochten staan. Het regende dus we hadden er wel genoeg van toen we eindelijk stonden.
Donderdag stonden we op met regen maar besloten toch naar Naantali te lopen, een leuk plaatsje aan zee met een jachthaven en prachtige oude hotels en winkeltjes. Ook stond er een mooie oude kerk. We hebben in één van die restaurantjes een broodje gegeten, gezellig zitten praten met Tineke en André, ook van onze groep. We zijn terug naar de camping door het bos gegaan, soms steil omhoog en dan weer naar beneden, maar wel heel mooi. Het regende nauwelijks meer, je werd er niet echt nat van. Nu zit ik dit verslag te tikken en hoop dat ik het kan versturen.
29 Mei 2025 - 19:09
Fo:
Wat een verhaal! Jullie doen veel in een korte tijd! Fijn dat jullie genieten! En nu dus op naar Finland! Ik ben benieuwd hoe jullie het ervaren. We hopen dat het weer wat meewerkt om volop te kunnen genieten!
29 Mei 2025 - 20:56
Paula En Cor:
Een etentje en nog zingen ook. Het lijkt eten in Woudsoord wel !!!!
Wij hebben de Pommern ooit bij Sail Amsterdam gezien. Cor vindt dat prachtig.
jullie hebben al veel cultuur gedaan en hoe is de natuur ? Wij waren in Appelscha en zagen metershoge rhododendrons, Prachtig paarse kleur.
Goeie reis verder, hartelijke groeten en dank voor het verslag.
30 Mei 2025 - 15:19
Leny:
- De natuur is hier ongeveer 1 maand minder ver als in Nederland. De meeste bomen zijn net groen, van dat mooie lichtgroen. We zagen ook tulpen in bloei